duminică, 31 decembrie 2023

Cămine de bătrâni versus cămine spital

 



Dupa cum se stie caminul de batrani de pe strada Rotarilor (fosta UM) infiintat pe vremea primarului V. Arion a fost desfintat in anul 2022 desi intial sa anuntat ca caminul numit "Centrul Social Multifuntional"  a fost inchis pentru renovare, adevarul sa dovedit a fi altul . Caminul de batrani a fost inchis pentru ca consuma bani multi si asta a deranjat primaria. 
Primaria a motivat transferul varstnicilor la Caminul spital UAMS prin faptul ca varstnicii sunt majoritatea bolnavi si au nevoie de ingrijire medicala complexa . In realitate diferenta intre conditiile din Centrul Social de pe str. Rotarilor si UAMS din punct de vedere medical au fost  minime si la caminul de pe Rotarilor exista un medic si asistente plus infirmiere unele persoane fiind imobilizate la pat.
 Deosebirea este ca la caminul spital exista ceva mai mult personal si beneficiarii primesc unele medicamente in regim de spital gratuit. 
Conditiile pentru beneficiari insa sunt diferite , la Centrul Social existau camere cu doua paturi si o baie la doua camere. 
La caminul spital exista saloane compuse din trei camere mici (fara usi intre ele) in fiecare camaruta sunt 1-2 paturi , fiecare salon de 4-5 persoane are o baie .
 Curtea de la Centrul social era mult mai mare decat la spital . Dezavantajul la caminul de pe Rotarilor era faptul ca fiind construit pe structura unei foste unitati militare, cladirea cu sala de mese era situata in curtea caminului la distanta de blocurile cu dormitoare si pentru varstnicii  bolnavi care se deplasau mai greu uneori putea fi o problema. Insa aceasta putea fi rezolvata daca se monta lift si la al doilea bloc pentru ca infirmierii sa poata transporta  mai usor mancarea la camere. 
Transferul de la Centrul social la Caminul spital  a implicat si dejavantaje majore pentru beneficiari unele din acestea fiind lipsa unei bucatarii proprii - masa se prepara la bucatria spitalului si cand ai spus "mancare de spital" ai spus totul. Mancarea este cam aceiasi in fiecare zi, cu mici diferente, unele meniuri nu le vezi niciodata , daca ti sa impus si un regim alimentar s-a restrans si mai mult sansa sa vezi altceva decat 2-3 feluri de mancare ieftina. Uneori se tine cont se sarbatori dar nu intodeauna spre  exemplu in 31 decembrie 2023 sa servit cam aceiasi mancare ca si in zilele precedente desi era seara de revelion. 
La caminul de varstnici de pe Rotarilor unde exista bucatarie se servea de sarbatori sarmale, carne de porc (carnati etc.) , uneori mici, tort si prajituri , suc de portocale etc. plus zilnic desert napolitane etc.  La caminul spital la Craciun s-au dat vreo doua felii de cozonac, de revelion sa sarit peste desert. 
Dar poate mai intens resimtit  decat meniul este regimul mai strict impus beneficiarilor in legatura cu libertatea de miscare in interiorul si exteriorul caminului, aprobarea iesirii din camin cu bilet de voie devenind foarte dificila. Teoretic ai dreptul sa iesi in oras doar cu insotitor (regula care protejeaza mai mult administratia caminului decat pe beneficiari)  doar ca nu prea exista insotitor cand doreste beneficiarul, "iesi in oras daca si cand vrem noi " cam acesta este principiul . Asta cam incalca drepturile elemetare ale individului (ca doar caminul spital nu e puscarie  sau este ?). In principiu regimul in spital este mai strict decat intr-un camin , doar ca intr-un spital se sta de obicei 10-15 zile si pe termen nelimitat.
 Daca protestezi poti fi usor sanctionat foarte drastic. Fiind singurul camin de stat din oras sau chiar din judet parca nu iti convine sa fi aruncat in strada in plina iarna, daca esti singur si bolnav pe deasupra incotro s-o iei. 
Exista foarte putine camine desi intru-un stat civilizat ar trebui sa existe in fiecare oras mai maricel cate un camin pentru ca exista oameni care au nevoie de ajutor, viata te pune uneori in situatii imposibile. Pe langa varstinicii ramasi pe drumuri sau in imposibilitatea de a se ingrijii singuri, exista si cei care boala  ia pus la pat si au nevoie ca cineva sa-i schimbe, sa-i ingrijeasca altfel nu pot supravietuii pentru astfel de oameni sunt caminele spital . 
Nu este nici pe departe o idee grozava sa-i bage pe toti la un loc pentru ca fiecare din aceste doua categorii de oameni au nevoi specifice si nu ar trebui sa fie amestecati . Imaginati-va ca stati intr-o camera cu o persoana imobilizata la pat cu pampers care trebuie schimbat periodic. Dar pana la urma acesti oameni sunt obligati sa accepte orice conditii, altfel pot pierde totul si ajungem la civilizatia occidentala superdezvoltata unde oamenii care au intampinat probleme grele  in viata ajung sa locuiasca pe strada abandonati de societate. 



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Căminele private din jud. Hunedooara

  Căminul privat pentru seniori de pe str. Rotarilor 141 E, Hunedoara dat în folosință în anul 2015 arată pe dinafară ca un hotel de lux dac...