sâmbătă, 13 aprilie 2024

Căminele private din jud. Hunedooara

 


Căminul privat pentru seniori de pe str. Rotarilor 141 E, Hunedoara dat în folosință în anul 2015 arată pe dinafară ca un hotel de lux dacă privim în schimb in interior deși arată a construcție modernă confortul este specific standardelor românești. Camerele au 2 - 3 - 4 paturi așezate unul lângă altul separate de o noptieră  care ne aduce aminte de un salon de spital. Dormitorul mai este dotat și cu 1-2 dulapuri și un televizor  fixat pe perte. 
Faptul că exista mai multe paturi într-o singură cameră deși în unele situații poate fi O.K. în altele poate fi o sursă de conflicte dacă persoanele din acea cameră nu se pot înțelege spre exemplu în privința televizorului, unul prefera muzica populară, altul dimpotrivă vrea meciuri, iar altcineva  vrea liniște (să se odihnească). Deși trebuie să recunoaștem că există și situatii fericite cand chiar dacă sunt 2-3 în cameră se adaptează, se inteleg si nu exista conflicte, dar nu putem generaliza. Oricum confort înseamnă în primul rând intimitate de preferință să fi singur în cameră sau cel mult doi dacă întâlnești persoana cu care te potrivești. 



Altfel la ce îți folosește cămin cu pardoseală de marmură și fotolii pe hol dacă camera în care locuiești nu corespunde cerințelor. 

În schimb tarifele de cazare trec binișor de pensia medie.


Un alt cămin pentru  vărstnici privat în județul Huedoara este Casa Galbenă din Deva.
 Aici condițiile par oarecum asemănătoare cu cele din Reședința pentru Seniori Hundoara . Sunt camere cu două sau trei paturi într-o cameră , plus dulapuri, în schimb nu există mese în camere . 

Se merge pe ideea că seniorul fie stă în pat și urmărește programele de la televizor (că nu are de ales) sau iese pe hol și se așeaza într-un folotoliu  și eventual "socializează" palavragește în termeni populari în așteptarea obștescului sfârșit. 


Prețurile în acest cămin sunt chiar și mai "piperate" decât în Hunedoara 4500 de lei pe lună  aproape de 3 ori pensia minimă . Cine își permite să plătească atât  doar din pensie? 

Și totuși  sunt persoane care pot plăti oricît li se cere dar majoritatea vârstinilor care nu au o familie bogată în spate nu își permit. 


.

Din nou despre căminul spital

  In caminele de batrani sau camine spital poti intalni tot felul de persoane cu tot felul de comportamente, sunt persoane imobilizate la pa...