miercuri, 6 martie 2024

Viața înt-un cămin spital

                   


                                                                Imagine preluată de pe internet



                      Viața într-un cămin spital - unora li s-ar putea părea insuportabil 

  Când spunem spital ne gândim de obicei la o instituție unde domnește ordinea și disciplina, nu același lucru se întamplă într-un cămin spital (adică cămin unde se acordă unele îngrijiri medicale).

 Căminul spital din Hunedoara găzduiește oameni de diferite condiții, majoritatea se interneaza prin intermediul spitalului, bolnavi cronici care necesită spitalizare pe termem lung . Mai mult de  jumatate sunt oameni imobilizați la pat sau persoane care se deplasează cu greutate pe care familia nu dorește să-i îngrijească acasă și ca să  scape de ei îi aduc la căminul spital. O parte din cei internați provin de la căminul de vârstnici de pe strada Rotarilor închis (desființat) de primărie în anul 2022. 

 Persoanele internate sunt din toate categoriile unii mai civilizați, alții mai conflictuali , este destul de greu  să iți gasești un coleg cu care să te potrivești, dar unii mai reușesc  totul e să fi o persoană fără pretenții.  Dar chiar și dacă nu ai problema conflictelor cu colegi galagioși, conflictuali probleme pot să apară de unde nu te aștepti . Existe persoane imobilizate la pat în special femei ( slobode la gură) care dacă vor ceva sau sunt nemulțumite de ceva strigă, uneori urlă "ca o fiară sălbatecă" după personal uneori chiar ore întregi, te miri cum reușesc dar o fac. Ușa de la camerele lor fiind în permanență deschisă zgomotul provocat în special pentru cei care stau în camera de alături devine de nesuportat. Trebuie să ai nervi de oțel că să reziști  în astfel de condiții . Dacă încerci să reclami problema la conducere, ți se spune că doctorii au ultimul cuvânt, iar doctorul iți spune că astea sunt condițile , dacă nu iți convine poți sa pleci din cămin. Să pleci unde ?

  Există un singur cămin în Hunedoara pentru bolnavi cronici și vârstnici care aparține de primărie, celelate două cămine sunt private și costurile sunt uriașe încât cei cu pensii mici nu au nici o șansa să se poată interna în astfel de câmine. Și atunci ce-ți mai rămâne de făcut ?  Să pleci....în lume . 

În realitate căminele de vârstinici sau căminele spital sunt extrem de importante pentru fiecare oraș, deși puține orașe au cămine spital Deva de exemplu nu are nici cămin de vârstnici nici cămin spital finanțat de stat.

 Să ne imaginăm de exemplu că un om singur ajunge într-o stare de boală în care are nevoie de asistență permanentă , ce poate face ? Actualul primar al Devei a promis că construi un cămin de vărstnici încă din urmă cu 5 ani , a făcut se pare la un moment dat demersuri în acest sens pentru trecerea unui cămin pentru elevi nefolosit la primărie , dar când să se apuce de lucrări a renunțat dar fără să mai anunțe public motivul pentru care nu se poate face un cămin în Deva. 

Foarte probabil motivul a fost unul financiar , și-a dat seama că întreținerea unui cămin costă și nu a dorit să implice primaria într-un astfel de proiect social.  Poate s-a gândit și el să facă un stadion nou impresionant cum a făcut primarul din Hunedoara care i-ar putea aduce mai multe voturi decât un cămin pentru vîrstinci , cine știe ...  

.


   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Căminele private din jud. Hunedooara

  Căminul privat pentru seniori de pe str. Rotarilor 141 E, Hunedoara dat în folosință în anul 2015 arată pe dinafară ca un hotel de lux dac...